ICA Maxis nya kläder är gjorda av ekologisk bomull och återvunnen polyester och det miljövänliga tänket genomsyrar hela klädbytet. Med en ny teknik blir de gamla kläderna nya textilier som blir till nya plagg och bidrar på så sätt till en cirkulär ekonomi. Medarbetarna fick själva klippa bort knappar, blixtlås och kardborreband. Victor Andersson på ICA Maxi Hälla uppskattar de nya kläderna och har redan fått ett fint betyg från kunderna.

Det är en roligare skjorta! Jag tycker det är fint när skjortan är enfärgad röd med lite mönster och kunderna tycker att vi som jobbar syns bättre nu, säger Victor.

Victor Andersson packar upp varor på ICA Maxi Hälla.

Att butikerna återvinner de gamla kläderna har varit ett positivt samtalsämne även hos kollegorna på ICA Maxi Katrineholm. Vi ställde frågan till Ida Grönvall, HR- och Marknadskommunikatör vad hon tycker om att de gamla kläderna blir nya textilier? 

Det tycker jag är väldigt bra och ligger i tiden. Att ICA som första svenska företag återvinner arbetskläder i den här skalan och på ett sätt som gör att kläderna blir till nya textiler gör att man känner sig som en stolt medarbetare. Förhoppningsvis kan vi få fler företag att följa efter. Tillsammans mot en god morgondag!

Kollegan Emma Frid som är försäljningsledare i delikatessen i samma butik säger att kläderna är mycket skönare och bra att jobba i. Modernare modell som känns mer i ”tiden” och är lätta att hänga efter tvätt så man slipper stryka, konstaterar hon.

Ida och Emma på ICA Maxi Katrineholm.

Har kunderna reflekterat över bytet?

— Kunderna tycker att vi är jättesnygga, särskilt i våra delikepsar. Att vi ser tuffa ut, säger Emma och Ida håller med.

— Ja, många tycker att kläderna är snygga och både kunder och medarbetare uppskattar att vi återvinner de gamla kläderna och tänker på miljön.