Priset på bensin och diesel har chockhöjts efter Putins invasion av Ukraina och redan innan kriget drabbades svenska hushåll av höjda energipriser. Jämförelsevis med de människor vars liv slås i spillror just nu kanske en dyrare bensinnota känns som en världslig sak. Men det är trots allt påfrestande för de svenska hushållen.

Sanktionerna är vi alla för så vi kan nöta ut Putin, men det ger konsekvenser även för oss

Nyamko Sabuni

Se korta klippet när Sabuni försvarar sänkta skatter

Höjda energipriser är något som i allra högsta grad drabbar våra medlemmar. ICA-handlarna Carl-Johan Winblad och Henrik Andreasson frågade Nyamko hur Liberalerna vill hjälpa handlarna framöver.

– Det viktigaste är att prata om era villkor för att vara verksamma. Ni ser till att människor kommer i arbete, det ska vi se till att ni har råd och möjlighet att anställa. Så stärker vi hushållens ekonomi på bästa sätt.

Vi ICA-handlare har gjort investeringar i butik för att på sikt kunna sänka priserna för kund. Hur ska vi som företagare tänka, när kan vi se effekt av det vi gör nu?

– Tyvärr tror jag den här situationen kommer vara utdragen. Det kommer ta tid att bygga upp ett pålitligt energisystem, men skatterna kan vi göra någonting åt nu. Beskatta inte saker som inte förstör, är en bra princip. 

Se hela partiledarintervjun med Nyamko Sabuni här:

Se tidigare partiledarintervjuer

Intervju med KD:s Ebba Busch

Annie Lööf gästar ICA-Live

Ulf Kristersson gästar ICA Live