Svensk Turism AB samlar den svenska besöksnäringen och ägs av cirka 170 företag och organisationer som representerar tiotusentals företag i hela besöksnäringen, det vill säga inom områdena resa, äta, bo, handla och göra. I styrelsen sitter bland annat Mats Hedenström, Näringspolitisk Chef, Svensk Handel i rollen som vice ordförande. Nu får alltså styrelsen tillskott av Maria Tolf, ICA-handlare sedan 2007, som väljs in som ledamot för 2021–2022.  

ICA Supermarket Kungshamn, som Maria har drivit i 11 år, är en typisk säsongsbutik och man lever och jobbar nära turismen. Kungshamn har många besökare från Norge men även från västra delarna av Sverige. Säsongen börjar runt påsk och pågår till september, vädret har givetvis en stor påverkan, då Kungshamn ligger vid kusten.

– Vi brukar säga att Kungshamn ligger vid havets E6:an eftersom vi har hela Bohuslänska kusten utanför dörren, med broförbindelse till Smögen och andra populära sommarorter som ligger i närheten.

Vad hoppas du kunna bidra med i styrelsearbetet?

Maria har en bra lokal kännedom och vill bidra till att fler turister upptäcker Kungshamn och trakterna runt omkring. Inspiration finns att hämta från Sälen som har jobbat med att förlänga säsongen och locka turister till att besöka orten året

– Att må bra som människa är viktigare än någonsin och då är miljön och naturen ett bra redskap. Vi har en mycket fin natur här, till exempel runt Ramsviks naturreservat som ligger ett par kilometer från Kungshamn. Att vandra på klipporna är populärt och det är också en häftig upplevelse att fiska hummer i september, även vintern är otroligt fin här, menar Maria.

Hur har ICA Supermarket Kungshamn klarat sig under pandemiåret?  

Butiken har klarat sig bra, även om det var en kämpig säsong förra året. Kungshamn har många sommarboende gäster som lagt ner mycket tid på att renovera sina hem under pandemiåret, vilket också gjort att gästerna som varit i Kungshamn förlängt säsongen och tillbringat mer tid på orten året om.

– Redan nu ser vi att beläggningen är hög, det är svårt att få boende eller campingplats. Kollegorna inom restaurangbranschen är såklart väldigt glada över att FMH har lättat på restriktionerna. Jag tror att vi även i framtiden kommer att behöva vänja oss vid olika restriktioner, säger Maria.

Hjärtefrågan handlar om att jobba tillsammans för att skapa synergier. Att närings- och föreningsliv samt politikerna arbetar ihop och över gränserna när det gäller frågor som är kopplade till turistnäringen.

– ICA-idén, fria handlare i samverkan är grunden för ICAs verksamhet. Den här kulturen och värderingen vill jag försöka ta med mig till Svensk Turism AB, fast tänka fria entreprenörer i samverkan, avslutar Maria.