När Annelie fick ett samtal om att en gravid mamma och hennes två döttrar som flytt från Ukraina behövde ett hem var svaret självklart, de skulle ordna med ett boende. 

— Vi åkte samma dag och hämtade Oksana och hennes två flickor då dom först hamnat på ett ställe som inte var så bra, berättar handlaren Annelie Magnusson som driver Supermarket ICA Tibro.

Annelie har inga egna barn så mötet med mamman Oksana och döttrarna Lilja och Liza har blivit väldigt starkt och känslosamt.

— Jag fick följa med ena tjejen på hennes första skoldag och får fortfarande tårar i ögonen när jag tänker på det.

 

Här firar familjen Lizas 5-års dag.

Annelie berättar att hon fått följa med gravida Oksana på ultraljud och barnen till tandläkaren, något hon aldrig tidigare upplevt.

— Det är starkt och nu hoppas vi alla att pappan som är kvar i Ukraina får komma till Sverige efter att tredje barnet fötts i juli. Oksana och döttrarna pratar ofta med honom och han är trygg med att dom har det så bra här, men visst är det tufft, speciellt för yngsta tjejen. De saknar sitt hem i Ukraina.

En spännande resa, jag fick bli mamma och mormor på en gång

Annelie Magnusson, ICA Supermarket Tibro

En annan ICA-handlare som välkomnat en Ukrainsk familj är Fredrik Nyqvist som driver ICA Kvantum Jätten och hans fru Ellinor. I hemmet i Trollhättan bor nu även mamma Tatjana, 44 år tillsammans med sönerna Sergei, 17 år, Nikita som precis fyllt 12 år och dottern Maria, 9 år.

Familjen som kommer från en liten by som ligger i Luhansk har fått uppleva krigets fasor både 2014 och 2022, båda gångerna när Ryssland invaderat deras land.

— Inte enkelt att öppna upp hemmet för någon man kanske inte kan prata med, men insikten att det lika gärna hade kunnat vara vi gjorde att vi tillslut anmälde oss och nu är vi som en enda stor familj, säger Fredrik.

Svenskalektion hemma framför brasan hos Ellinor och Fredrik.

Fakta: Att komma till Sverige från Ukraina

  • Migrationsverket uppskattar att 76 000 ukrainska flyktingar kan komma till Sverige.
  • Flyktingar från Ukraina har möjlighet att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv
  • De som kommer till Sverige från Ukraina kan stanna upp till 90 dagar utan visum om de har ett biometriskt pass.

    Källa: krisinformation.se

Text: