Johanna är utbildad språkvetare som sadlat om för att ta över sin första butik - ICA Träffen Kalix-Nyborg.

Vad fick dig att ta steget till att bli handlare?

– Jag har haft en väldigt bra handlare som chef, han peppade och fick mig att våga ta steget. Först skämtade jag bort det för att jag hade tänkt att jobba som tolk med min språkvetarutbildning, men när jag väl bestämt mig gick det snabbt och nu ska jag snart ta över butiken. 

Att kvinnor är underrepresenterade i handlaryrket är något Johanna är väl medveten om. Därför blev hon extra glad av att höra att tre av fyra nya ICA-handlare i februari är kvinnor.

– Jag reagerade på att vi var många kvinnor på BLU-utbildningen, det gjorde mig glad och förvånad på ett bra sätt.  

Varför är det viktigt att fler kvinnor blir handlare?
– Dels som förebild för andra kvinnor, det ska inte va ett hinder att vara kvinna. Man ska inte behöva välja mellan familjeliv och driva eget företag! Och för nästa generation, vi är underrepresenterade i många sektorer. 

Tips till andra kvinnor som vill satsa på handlaryrket?
– Omge er med bra ledare! 1 maj tar jag över butiken vilket är lite surrealistikt, herregud, men det är ett härligt pirr i magen!

Kvinnor - sök stipendium

ICA-handlarnas Förbund gör årligen en insats för att fortsatt främja en jämn tillsättning av både kvinnor och män som handlare.  Dels genom stipendium som går att söka om man är butiksanställd i en ICA-butik.

Läs mer och ansök om stipendiet här