Sjukskrivningar och karantänstider slår hårt mot landets ICA-handlare och leveranser påverkas märkbart. En av alla som drabbats är Marie Bäckman, handlare på ICA Nära Björlanda.
— Det var måndag morgon och vi hade bara en frisk ordinarie personal på plats, men när även hon insjuknade var det bara att ta beslutet att stänga, berättar Marie.

Trodde aldrig att man skulle stå inför ett sånt beslut, men vi hade inget val

Marie Bäckman, ICA Nära-handlare

En tråkig följd av stängningen var att Marie inte hann stoppa måndagens leverans. Då hörde Karin Lundström från Maxi Torslanda av sig och erbjöd sin hjälp.
— I första hand är vi kollegor och vill hjälpa varandra, förklarar Karin som skickade onlinebilen för att hämta Maries kylvaror.

 Karin är ny förbundsstyrelseledamot på Förbundet

Karin Lundström, ICA Maxi Torslanda.

Under pandemin har vi kunnat läsa om flera omtänksamma insatser. Både från allmänheten och handlare. Som när Kvantum Ludvika lånade ut två kassörskor till Nära-butiken i Kvarngärde i södra Dalarna efter att alla i personalstyrkan testat positivt för covid-19.

Idag mår personalen på ICA Nära i Björlanda bättre och butiken håller öppet som vanligt igen.
— Så här i efterhand har vi förstått hur viktig vår butik är för området. Vi har fått helt underbar respons från förstående kunder. I allt elände har det varit fint att se hur folk bryr sig och hjälper till, säger Marie Bäckman. 

 

Hej områdeschef Wolfgang Mai, hur är läget i distrikt väst?

— Det är mycket ansträngt just nu och läget förändras timme för timme. Sjukskrivningar och frånvaro ställer fortfarande till problem. Den nya kortare karantänen på fem dagar påverkar inte läget avsevärt.

Du är med i ICA:s krisgrupp, hur jobbar ni?
— Som medlem i krisgruppen på ICA hjälper jag till att samla in information från kollegorna och vi påminner både ICA Sverige och medlemmarna att ha förståelse för att saker inte går lika smidigt som vanligt.

Vad skulle hända ifall alla restriktioner släpps?  
— Det skulle absolut vara till gagn för hela samhället och självklart även för handlarna.