Peter Berlins far och farbror drev en ICA-butik i skånska Södra Sandby, där Peter jobbade om somrarna. På det viset kan man säga att ICAs DNA fanns i Peter redan från födseln, vilket han bevisade gång på gång genom sin kärlek till handlaryrket och sitt engagemang i hela ICA-rörelsen. 1995 invaldes han i distriktsstyrelsen och 1999 i förbundsstyrelsen, där han var ordförande från 2010 till 2017. Hans många och stora insatser för ICA ska vi för alltid bära med oss.

Vi har här samlat några av de fina minnesord som kommit från arbetskamrater och kollegor inom ICA-familjen.

Fredrik Hägglund, Vd ICA-handlarnas Förbund
– Peter Berlin var en kulturbärare för hela ICA-systemet under väldigt lång tid. Peter var en stark och karismatisk ledare med ett stort hjärta, och han utgick alltid från hela ICA- systemets bästa i de beslut han var med och fattade, inte minst när ICA köptes tillbaka från Ahold. Och mitt i alla åtaganden hade han hade alltid ögonen på det viktigaste: kärnverksamheten och kunderna, eller ”gästerna”, som Peter alltid sa. Han var en unik person och vi kommer sakna honom enormt.

Per Strömberg, Vd ICA Gruppen
– Peter har genom alla år varit en fantastisk och engagerad ICA-handlare, som lett sin butik på allra bästa sätt. Det som jag tycker är så fantastiskt med Peter är att han trots sin tuffa sjukdom på toppen av detta har mäktat med ett så stort engagemang för hela ICA med flera stora och tunga förtroendeuppdrag. Peter har verkligen gjort skillnad för ICA systemet som helhet. De flesta av oss hade tyckt att det var övermäktigt att bara leda och utveckla sin butik när man drabbas av en så svår sjukdom, men Peter ville mer. Det har vi fått se många bevis på under alla år och inte minst under den tid när han var Förbundsordförande. Han har alltid stått upp för det han trott på och vågat utmana andra när det krävts. Peter hade samtidigt glimten i ögat och det lättade upp även när svåra beslut skulle tas.

När jag tänker på Peter så är det som en hövding som spred glädje

Anette Wiotti

Anette Wiotti, ICA Kvantum Arvika och vice ordf. i Förbundsstyrelsen
– När jag tänker på Peter så är det som en hövding som spred glädje. När vi pratade på telefon sa han alltid ”välkommen till kontinenten”. Peter var en man med stor integritet, ett stort hjärta för människor och ett enormt engagemang för ICA.

Anders Svensson, Vd ICA Sverige
– Peter var en krigare med ett stort hjärta för ICA och alla människor som verkade inom ICA. Han var eftertänksam men samtidigt både beslutsam och modig, alltid med ICAs bästa i åtanke. Peter var en förebild både som person och som ICA-representant. Hans kamp mot sjukdomen var heroisk.

Claes-Göran Sylvén, ICA Kvantum Flygfyren och ordf. ICA Gruppen
– Jag har arbetat och levt ihop med Peter sedan slutet av 1990. Peter har under hela denna tid varit med i yttersta positioner och engagerat sig och varit med att utveckla ICA systemet till vad det är idag. Parallellt med det har Peter levt med sin sjukdom under hela tiden. Trots det har jag aldrig hört honom ange det som skäl varför han inte kunnat eller orkat delta.

Trots sin egen situation har varit en stark man inom ICA och betytt mycket för utvecklingen och framtida ICA, han har varit en förebild och föredöme som ICA handlare med att bygga och driva sin butik. Ett symboliskt bevis på hans engagemang och omtanke är hur han under sina år som ordförande för Sveriges ICA handlare, fyllde resväskan (jo, så var det) med massor av egenproducerad julmat och kom personligen upp till vårt kontor och bjöd alla medarbetare på skånskt julbord. Peter var en osjälvisk kämpe, rak, tydlig, och hade alltid nära till ett skratt.

Magnus Moberg, Maxi ICA Falköping och ordf. Förbundsstyrelsen
– En kär kollega, nära vän och fantastisk medmänniska har lämnat jordelivet. Men han har inte lämnat oss. Hans ande kommer för alltid sväva över rörelsen. För vem kunde segla förutan vind, om inte Peter, med sin fasta övertygelse om ”Den omöjliga idéns” möjligheter. Peter gav oss handlare vind i seglen. Med frågor som att fokus på kärnverksamheten är nyckeln, samtidigt som Förbundet är majoritetsägare av ICA. Peter var tryggheten när Ahold köptes ut och ICA noterades på börsen. Trots han kryssade sig fram i sjukdomens motvindar gjorde han inte bara sina butiker; Kvantum Södra Sandby och Kvantum Emporia till fantastiskt fina – han gjorde rörelsen ovärderliga tjänster.

En riktig ICA-man! En stämma som nu tar ton i handlarnas himmel, till hans favoritmelodi, Peps Perssons; Oh boy! Vilket vackert väder, solen skiner idag. Oh boy, vilken fantastisk människa, kollega och vän!

---

Tänk på Blodcancerfonden. En minnesgåva är ett viktigt bidrag till forskning som är avgörande för att fler ska överleva cancer. Läs mer här