0%

Dagens bild

Landsbygdsministern besökte ICA i Roma

2015-07-01

ICA-handlare Tomas Walfridsson stod i centrum när ICA tog med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och ett 50-tal Almedalsdeltagare till Roma på Gotland för att diskutera landsbygdens utmaningar. 
- Mitt slag står i höst när turisterna lämnar Gotland. Som förtagare måste man var modig och jag efterlyser också mod hos våra politiker, förklarade Tomas Walfridsson i en diskussion med Sven Erich Bucht på sin butiksparkering.

ICA testade ett nytt seminariekoncept i Almedalen när man valde att anordna en bussresa för att utforska landsbygdens framtidsfrågor och utmaningar. Bussresan lockade ett 50-tal särskilt inbjudna deltagare med intresse för frågan hur man håller Sverige levande. Bland de inbjudna fanns även Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson från Centerpartiet och Åsa Odell, vice ordförande i LRF.

Tomas Walfridsson är inte ensam ICA-representant att ta sig an landsbygdens utmaningar. Idag drivs hälften av Sveriges landsbygdsbutiker av ICA-handlare. Butikerna spelar ofta en avgörande roll för att behålla samhällsservicen på minder orter. ICA-handlaren ser inte bara till att det går att handla dagligvaror året om, utan står ofta för service som post, systembolag, apotek och speltjänster.

Sven-Erik Bucht berättade för deltagarna att regeringen nu fördubblar stödet till lanthandlarna. Han har också initierat ett forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft.

- Det är ett forum som ska leva över mandatperioder. Vi vill att hela landet ska bidra i dialogen om hur vi kan fortsätta utveckla ett konkurrenskraftigt näringsliv och attraktiva boendemiljöer.

Men Tomas Walfridsson vill inte bara höra ord utan vill se konkret handling från landets politiska ledning.

- Varför till exempel införa en extra sjuklönevecka där betalningsansvaret nu har lagts på oss företagare, säger Tomas Walfridsson. Detta är ett stort slag mot småföretagare och slår direkt på sista raden i våra resultaträkningar. Och där har vi små marginaler idag.

På resan lyftes även hur viktigt det är med samverkan mellan lokala livsmedelsproducenter och handlare på orten. Åsa Odell och Åse Classon, ordförande i Hela Sverige ska leva, tycker mycket om det faktum att ICA nu satar på svenska råvaror och leverantörskontakter och har etablerat ett samarbete med LRF för att främja svensk livsmedelsproduktion. Ett resultat av detta samarbete har bland annat varit försäljningen av svenskt griskött ökat 20 procent.

Totalt finns 1 300 ICA-butiker i Sverige. De finns i 285 av 290 kommuner. Kommunerna Vadstena, Ydre, Eda, Älvkarleby och Dals Ed saknar ICA-butik.