0%

Dagens bild

Fullsatt på ICAs Almedalspremiär

2015-07-01

”Det är ett ansvar och även en konkurrensfördel när våra medarbetare speglar samhället.” Så inledde Petra Albuschus ICAs arbetsmarknads- och mångfaldsseminarium i Almedalen. Drygt 120 deltagare fyllde Handelns Hus i Visby när ICA bjöd in till en energifylld diskussion om hur vi skapar en arbetsmarknad med rum för alla.

- Vi är jätteglada för det vi har åstadkommit med bland annat våra initiativ Vi kan mer och ICA 2020. Men vi har också mycket kvar att göra, säger Petra Albuschus som intog scenen tillsammans med ICA-handlare Jonas Berg, Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, Monica Lingegård, Samhall, Johan Oljekvist, Fryshuset och Fatime Nedzipovska från Brightful.

Seminariet, som ringade in frågan om vikten av att företag inkluderar alla människor på arbetsmarknaden, leddes av Alexandra Pascalidou och även av en teckentolkare.

Generaldirektör Mikael Sjöberg berättade att Sverige har cirka 7,5 procent arbetslösa idag och att den är högre hos ungdomar.

- Det vi ser tydligt är att arbetslösheten biter sig fast hos ungdomar med bristande utbildning, utrikes födda samt funktionshindrade, säger han. Vi noterar med glädje att många jobbar med frågan och inser att det är en framtidsinvestering. Men inte riktigt alla har vaknat.

ICA-handlare Jonas Berg från Södertälje, som tagit emot mellan drygt 400 praktikanter i sina ICA-butiker de senaste 10 åren, fick spontana applåder för sitt numera etablerade recept hur han inkluderar nya medarbetare. Totalt har han anställt cirka 70 av praktikanterna.

- Det är en enorm glädje att se vad som händer när nya medarbetare får på sig Maxi-kläder och börja jobba, säger han. De växer två decimeter på plats. Jag känner att jag har en jätteviktig uppgift i att ge praktikanetr en start i yrkeslivet.

Mikael Sjöberg utmanades av såväl ICA-handlare Jonas Berg samt Petra Albuschus om hur man lyssnar av företagens rekryteringsbehov och hur Arbetsförmedlingen levererar.

- Jag är medveten om att vi inte har takten och tempot i våra upphandlingar. Men vi jobbar på saken. Vi måste också snabba på responsen i dialogen med unga. De väntar inte i två veckor, säger Mikael Sjöberg.

2009 inledde ICA och samarbetspartners projekt " Vi kan mer" med mål att förändra arbetsmarknaden för människor med funktionshinder. Projektet har drivits i samarbete med Samhall och SKL. Idag har cirka 1 400 funktionsnedsatta medarbetare jobb i ICA-butiker.

Satsningen ICA 2020 handlar dels om att skapa en dialog med redan anställda unga medarbetare inom ICA samt att fram till år 2020, tillsammans med Arbetsförmedlingen, ge ICA-praktik åt 2 000 ungdomar som stått utanför arbetsmarknaden under lång tid. Sedan 2013 har ICA-handlare erbjudit praktik till drygt 700 ungomar och av dessa har 250 fått fasta jobb.