0%

Dagens bild

Vår annorlunda vardag – våren 2020

I tider när vardagen ser lite annorlunda ut håller matbutiker öppet med nya rutiner våren 2020. Allt för att minimera smittspridningen av Corona-viruset. Parallellt växer det fram många lokala samarbeten när viljan att hjälpa varandra sällan har varit mer synlig än nu.

Livsmedelsbutiker i Sveriges är klassade som samhällsviktig verksamhet med anledning av Covid-19. ICA-handlare, som äger och driver 1 275 ICA-butiker i 285 av Sveriges 290 kommuner, har arbetsgivaransvar att parallellt med butiksdriften vidta åtgärder för att undvika smittspridning. Folkhälsomyndigheternas rekommendationer innebär bland annat att ICA-butikerna måste:
- Skapa bra förutsättningar för butiksmedarbetarna
- Ställa om butikerna för att minimera smittspridning
- Guida kunderna och uppmana alla att Handla med Hänsyn

Parallellt växer det fram enorma krafter i kvarter och lokalsamhällen när alla hjälps åt för att stötta varandra i tuffa tider. Här är några exempel på lokala insatser från Sveriges ICA-handlare:

På ICA Maxi i Nacka rekryterade man personal från Grand Hotel Saltsjöbaden. Dels för att rädda jobb på hotellet, dels för att undvika eventuell personalbrist i butiken.
”Vi ville inte stå utan medarbetare när många blir sjuka. Det handlar om att ställa upp, men också om att täcka upp vårt eget behov. Vi behöver ha full bemanning”, säger Emma Nilsson Billefors, vd på Ica Nacka.

På ICA Kvantum i Skellefteå bjuder ICA-handlare Peter Jonsson in lokala krögare att sälja sina maträtter i butikens delikatessdisk. I samband med detta har butiken tillfälligt plockat bort sitt eget lunchsortiment.

Ica Nära i Kallhäll i Järfälla skickar fikabrödsleveranser till sjukhus och vårdcentraler i Jakobsbergs och i Kallhäll för att den hårt pressade vårdpersonalen åtminstone ska kunna fika.

Stefan och Michal Wieloch som driver ICA Kvantun i Eslöv och ICA Supermarket Lund stöttar lokala småföretagare genom att köpa in deras varor. Idag har butikerna ett samarbete med närmare 50-60 lokala leverantörer.

ICA-handlaren Joakim Skotte ICA Nära Alléns vill dra sitt strå till stacken för att minska smittspridningen och kör sedan mitten av mars ut matvaror till äldre, riskgrupper och ensamma. ⁠

⁠– Det är självklart att vi hjälper till i en sådan här situation. Om jag själv var 80 år och satt hemma och inte visste hur jag skulle få hem mat hade jag velat att någon hjälpte till, säger Joakim Skotte.

9 april 2020