0%

Dagens bild

Meron kom ensam till Sverige hösten 2016. Genom en bekant fick han kontakt med ICA-handlare Susan Bardevik och började jobba extra i hennes butik. Idag har han fast jobb där.

ICA-handlare sysselsatte 600 nyanlända

Drygt *600 nyanlända har anställts eller haft praktikplats i en ICA-butik under 2018. Av de 600 har 200 anställts och 400 har fått praktikplats. "Jag är mycket glad att ICA-handlare i hela landet löpande bidrar till detta som arbetsgivare", säger Förbundets vd Fredrik Hägglund.

Fredrik Hägglund höjde, tillsammans med ICA Gruppens vd Per Strömberg, ICAs integrationsmålsättning i en debattartikel i Metro i februari 2018 och tog sikte på sysselsättning för 500 nya svenskar under förra året. Löftet uppnåddes och utöver de 600 nyanlända som fick anställning eller praktikplats i ICA-butikerna har också 40 nyanlända sysselsatts i ICA Gruppens apotekskedja Apotek Hjärtat under året.

– Jag är mycket glad att ICA-handlare i hela landet engagerar sig som arbetsgivare för att göra inträdet till arbetsmarknaden enklare. Att få en första rad på sitt CV kan göra stor skillnad när man kommer ny till ett land. ICA-butikerna är viktiga mötesplatser på sina orter, och har möjliggjort att vi med råge har uppnått ICAs integrationslöfte för 2018, säger Hägglund.

* Siffrorna är baserade på en rundringning till Sveriges 1 278 ICA-handlare i januari 2019. Totalt svarade 911 butiker och utifrån svaren har det gjorts en statistiskt säkerställd bedömning om totalen för Sveriges ICA-butiker. Frågan löd; hur många med utomeuropeisk bakgrund, som har varit i Sverige kortare tid än två år, har anställts eller haft praktikplats i din butik under 2018.

"Han är en av våra starkaste medarbetare"

En av många ICA-handlare som varit engagerad i frågan är Susan Bardevik, ICA Nära Finnboda i Nacka. Meron Mebrahtu kom till Sverige från Eritrea utan sina föräldrar hösten 2016. Genom en bekant fick han kontakt med Susan och började jobba extra i ICA-butiken efter skolan. Meron utvecklades snabbt och Susan ville så gärna ha kvar honom att han fick fast jobb.

– Det gick så fantastiskt bra. Vad gäller språket är det en bit kvar, men sätter vi det i relation till vad han bidrar med så råder det ingen tvekan om saken. Han är en av våra starkaste medarbetare, säger Susan.

Matlagning för nyanlända skapar möjligheter

2017 ville ICA-handlarna Jenni och Linda Steiner dra sitt strå till stacken när de såg okunskap och rädsla bland Trosaborna. I samarbete med Trosa kommun och Trosa Stadshotell arrangerade ICA Supermarket Trossen matlagning med nyanlända. 

– Jag ville göra skillnad, säger Jenni Steiner. Läs mer om initiativet här

 

I mitten av mars sprang ICA-handlarnas Förbund på arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Se hennes hälsning till Sveriges ICA-handlare här. 

25 mars 2019