0%

Dagens bild

Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, tillsammans med butikens miljöansvarige Fredrik Lillieborg.
Att ha ett brett utbud av ekologiska varor är en viktig del i att vara märkt med Bra Miljöval.

Maxi Haninge certifierad som "Bra Miljöval"

Som första ICA Maxi-butik i Sverige har ICA Maxi Haninge blivit miljömärkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. "Vi har jobbat hårt för detta", säger butikens marknadschef Marika Edberg till Fri Köpenskap.

Häromveckan kom Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till butiken för att överlämna certifikatet.

– Vi är väldigt glada att ICA Maxi i Haninge har valt att miljömärka sin butik. Det betyder att butiken har ett aktivt miljöarbete, som vi inom Naturskyddsföreningen tycker att alla butiker borde ha. Vi hoppas förstås att det ska inspirera flera ICA-handlare att göra samma sak som ICA Maxi Haninge och också sätta igång arbetet för att miljömärka sina butiker, säger Karin Lexén.

Certifieringen innebär bland annat att Maxi Haninge har ett stort utbud av miljömärkta och ekologiska varor, att medarbetarna jobbar aktivt med att minska matsvinnet, återvinna avfall och effektivisera butikens energianvändning. Maxi Haninge får exempelvis enbart köpa ”Bra Miljöval”-märkt el och enbart sälja fiskarter som är godkända av WWF:s fiskguide.

"Ugly smoothies"

Rabatterade varor med kort datum under parollen ”Ät snart – ät smart” har varit ett framgångsrikt koncept för att reducera butikssvinnet. Kantstötta frukter och grönsaker som skänks för att bli smoothies uppmärksammas också.

– ”Ugly smoothies” säljs sedan i vår butik så att cirkeln sluts. När det gäller el kommer allt från vind, vatten och solkraft och vi har beslutat att skippa vårt fysiska kampanjblad under 15 veckor i år vilket kommer att spara 50 ton papper, säger Marika Edberg.

Bra Miljöval lanserades 1998 som ett verktyg för att lyfta fram de bästa butikerna på miljöområdet. De märkta butikerna kontrolleras varje år på butiks- och ledningsnivå. I Bra Miljöval-märkta butiker har några av produkterna med mest negativ miljöpåverkan plockats bort från hyllorna; exempelvis jätteräkor och vissa rengöringsmedel.

I nuläget är 209 livsmedelsbutiker i Sverige certifierade med Bra Miljöval.

21 februari 2019