0%

Dagens bild

Kvantum-butik blev "Årets maträddare"

Maträddarföretaget Karma har utsett ICA Kvantum Liljeholmen till Årets maträddare. Över 10 000 matvaror räddades från att slängas i fjol.

– Vi på ICA Kvantum Liljeholmen är både glada och stolta över vårt fördjupade samarbete med Karma och att vi får vara en del av deras tekniska lösningar för att rädda mat. Det finns få företag som är lika banbrytande och gränsöverskridande som Karma och vi ser med spänning fram mot att se hur långt vi kan gå och hur mycket förändring vi kan skapa tillsammans, säger Tobias Nilsson, butikschef på ICA Kvantum Liljeholmen i ett pressmeddelande.

ICA Kvantum Liljeholmen tilldelades utmärkelsen i kategorin Matbutik för att ha räddat mer än 10 000 matvaror från att kasseras. I samma kategori prisades också ICA Nära Sveavägen 118 och ICA Supermarket Ringen, båda Stockholm, samt ICA Almö Livs på Tjörn.

Halva priset

Det är med hjälp av Karmas app som kunder erbjuds att köpa överbliven mat för halva priset. Appen har blivit en succé och sedan starten i slutet av 2016 har drygt 1 500 butiker, restauranger, bagerier och kaféer i landet anslutit sig.

I appen laddar butikerna upp överskottsmat, vanligtvis mellan klockan 14 och 18, som riskerar att slängas. En push-notis går ut till användarna och den som betalar för varan får upp en QR-kod i mobilen. Koden används sedan för att låsa upp den tekniska kylen (på bilden) och hämta ut varan.

– Vi räddar tonvis med mat. Vi hade 8521 Karma-följare senast jag kollade och vi ökar med runt 70 nya användare i veckan. Det är en fullkomligt fenomenal utveckling, sade Jesper Annell, kommunikationsansvarig på ICA Kvantum Liljeholmen, till tidningen Fri Köpenskap i november.

Hel ICA-kasse

Inledningsvis var det främst färdiga måltider som reades ut. Men sortimentet har växt.

– Nu kör vi alla möjliga färskvaror. Kött, fisk, you name it. Vi testade till och med att lägga ut en hel ICA online-kasse till försäljning och det fungerade utmärkt. Varorna hämtas direkt.

Jesper Annell spår att konceptet kommer att vinna allt större mark framöver.
– Den här typen av lösningar sprider sig som en skogsbrand i England. Jag tror att det här är starten på en global framgång, säger han.

1 februari 2019