0%

Dagens bild

Fr v: Ebba Busch Thor, Conny Holmlund, Anette Holmlund och Andreas Carlsson (KD), vice ordförande i justitieutskottet. FOTO: Kristdemokraterna
Fr v: Ebba Busch Thor, Conny Holmlund, Anette Holmlund och Andreas Carlsson (KD), vice ordförande i justitieutskottet. FOTO: Kristdemokraterna

KD-ledaren besökte utsatt ICA-handlare

ICA Kvantum Märsta och handlaren Conny Holmlund fick besök av Ebba Busch Thor den 8 februari. Besöket skedde på KD-ledarens eget initiativ. "Jag upplevde att hon lyssnade på mig och lovade att arbeta för att skynda på ett tillträdesförbud för notoriska snattare och kriminella", säger Conny.

Ebba Busch Thor kom till butiken i sällskap av bland andra Andreas Carlsson (KD), vice ordförande i Justitieutskottet, samt Svensk Handels vd Karin Johansson.

– Kristdemokraterna jobbar på en proposition om tillträdesförbud i butik. Ebba Busch Thor ville därför komma ut och höra lite om vår situation. Jag visade henne övervakningsbilder, inklusive bilderna som tidigare sändes i SVT:s Rapport. Hon blev chockad över den verklighet vi lever i.

Conny, hans fru Anette, och deras medarbetare invigde ICA Kvantum Märsta, fyra mil norr om Stockholm, i november 2016. På öppningsdag nummer två rammades butiken av en bil som dundrade rakt igenom entrén.

– Om man kör en bil och smashar entrén på den här butiken och tömmer tobaksstånden, då har det ingenting att göra med att man inte har råd att betala mat. Det är kriminalitet. Vi har ett väl fungerande välfärds- och säkerhetsnät för den som inte kan sätta mat på bordet för sina barn. Vi kan inte ha ett samhälle där man kan kliva in, sno en bit mat och kliva ut utan att det får konsekvenser, säger Ebba Busch Thor till Upsala Nya Tidning.

På sjukhus

Conny berättar vidare om den andra allvarliga incidenten som även den visades i Rapport:

– I januari i år hade vi ett snatteri med tre-fyra ungdomar inblandade. När en medarbetare försökte avbryta stöldförsöket blev han kastad i golvet, vilket ledde till tre timmar på sjukhus. Dessbättre var inget brutet. Jag konfronterade sedan en av ungdomarna. Han var stolt över att han hade varit med. Stolt. Det är helt sjukt.

För Conny och många andra livsmedelshandlare har stölder, snatterier, bråk och allvarliga hot blivit mer eller mindre vardagsmat. Samtidigt vill han poängtera att hans butik är långt ifrån den värst utsatta.

– Det finns andra som har det sju resor värre, exempelvis ICA i Sätra. Men läget är allvarligt i vilket fall som helst. Vi har väldigt många snatterier och personer som går in och hanterar butiken som sitt eget skafferi. Man plockar på sig det man vill ha och går ut. Självklart är även vi drabbade av mer professionella ligor som stjäl kött och andra dyrare produkter. Vi har också bråk och stök runt omkring, det finns flera ungdomsgäng i området.

Känner du oro för att något värre ska inträffa?
– Absolut. Inte minst med tanke på de senaste veckornas rån i Heby och Rimbo.

Stölderna kostar Conny Holmlund en miljon kronor om året, något som Fri Köpenskap noterar motsvarar mer än tre heltidstjänster.

Du efterlyser tillträdesförbud för notoriska tjuvar. Vad framförde du mer till Ebba Busch Thor?
– Att vardagsbrottslighet i butik måste prioriteras högre av åklagare och polis. Jag visade henne min pärm med polisanmälningar. Den är full med nedlagda förundersökningar. Ingenting händer. Minns när gränsen för snatteri höjdes från 800 till 1000 kronor för några år sedan. På grund av inflation. Då är någonting väldigt fel i rättssystemet.

Vad vill och kommer Ebba Busch Thor att jobba för i de här frågorna?
– De har förslaget med tillträdesförbud, något hon vill ska prioriteras högre i riksdagen för att undvika långbänk. Jag sa rakt ut både till henne och SVT att vi behöver hjälp i går. Vi klarar inte av att hantera detta. Vi ska fokusera på att sälja matvaror och erbjuda god service till kunderna i stället för att sitta två timmar med snattare innan polisen hinner komma. Dessutom vet vi om att ärendet nästan alltid blir nedlagt.

"Släppt vardagsbrottsligheten"

Conny menar att det i praktiken är fritt fram i dag att förse sig med varor i svenska butiker utan att riskera något.

– Vi håller tummarna för att fler politiska partier tycker att nu har det gått för långt och att vi måste se till att få ordning. Jag hoppas verkligen att samtliga partier förstår problematiken i att släppa vardagsbrottsligheten fri, för det har man de facto gjort nu. Så länge det inte blir ett straff och ärenden läggs ned är det okej att gå in och stjäla i butiker.

Vad framförde Svensk Handel under besöket?
– Den helt horribla siffran att vi inom handeln lägger 11 miljarder kronor på säkerhetsarbete varje år, halva polisbudgeten. Den summan lägger vi av egna pengar för att hantera säkerheten i våra egna butiker. Nu måste vi få hjälp av samhället.

Hur jobbar ni med säkerheten?
– Vi har väktare i butiken vid öppnings- och stängningsdags och jobbar jättemycket med personalen i de här frågorna, för en ständig dialog och är alltid tillgängliga. Som vi alltid sagt säger vi ”ta inte fajten utan tryck på knappen i stället”. Och tryckt på överfallslarmet har vi gjort många gånger. Vi gjorde nyligen en personalenkät som visade höga betyg för säkerhetskänslan och det är positivt.

Borde fler än Ebba Busch Thor åka ut på butiksbesök?
– Absolut, och inte bara politiker utan också tjänstemän. Att komma ut och jobba en kväll i utsatta områden och se vad som händer och i vilken miljö vi arbetar i. Någon som jobbar på ett kontor skulle aldrig acceptera att det befann sig personer på arbetsplatsen som hotade en till livet och snodde saker. Utan påföljd. Men i dagens samhälle får jag acceptera det eftersom ingen tar tag i problematiken.

6 mars 2019