0%

Dagens bild

Stannar Sverige utan våra lokala entreprenörer? Anmäl dig här!

Välkommen på frukostseminarium den 18 april på Kulturhuset i Stockholm. Vi diskuterar varför det lokala företagandet är viktigt för Sverige och för tillväxten och presenterar den nya rapporten Handlaravtryck.

Handeln förändras. Globalisering, digitalisering och urbanisering sätter sina spår men lokalt företagande fyller fortsatt en viktig funktion för sysselsättning och god samhällsutveckling. Under seminariet kommer vi att presentera rapporten Handlaravtrycket som uppvisar det samhällsekonomiska värdet av lokal handel.

Paneldeltagare: Mattias Jonsson (S), ledamot i Näringsutskottet, Lars Hjälmered (M), vice ordförande i Näringsutskottet, Karin Johansson, vd Svensk Handel, Fredrik Bergström, WSP, Jenni Steiner, ICA-handlare i Trosa och Michal Wieloch, ICA-handlare i Lund.

Moderator: Lydia Capolicchio

Frukostseminariet kommer att ramas in av en fotoutställning och en bokrelease Lokala avvikelser kan förekomma – i varje ICA-handlare bor en berättelse, tillägnat kraften i det lokala företagandet och entreprenörskapet. Vi har engagerat fotografer som åkt landet runt för att dokumentera 100 bildberättelser från ICA-handlarnas vardag. Berättelserna blir tillsammans som ett tvärsnitt av det svenska samhället 2018.

Varmt välkommen!
Magnus Moberg, ordförande ICA-handlarnas Förbund


NÄR: 18 april, kl 7:30-9:00 (frukost serveras)
VAR: Kulturhuset Stockholm (Sergels torg), Foajé 3, våning 3

Anmäl dig här!

Frukostseminariet är kostnadsfritt. Vi reserverar oss för att det kan bli fullsatt och att ändringar i programmet kan ske. Har du frågor kontakta event@icahandlarna.se

Några exempel från ICA-handlarnas vardag...

"Borde bli enklare att anställa nyanlända"

Jenni Steiner, ICA Nära Trossen i Trosa. Som på många orter i Sverige så väckte det ökade antalet flyktingar många frågor i Trosa. På sina håll oro, rädsla och till och med ilska. Jenni Steiner bestämde sig för att adressera frågan genom sin roll som ICA-handlare. Tanken var att skapa kontaktytor och ge nyanlända något meningsfullt att göra.

I samarbete med Trosa kommun och Trosa Stadshotell har ICA Supermarket Trossen arrangerat matlagning med nyanlända.

 

 

”När en handlare och en bonde träffas uppstår något. Man hjälps åt och känner stolthet."

Michal Wieloch, ICA Supermarket i Lund. Michal lever mitt i en av Sveriges främsta matregioner, omtalat för sina äpplen, grisar, gäss, ankor och sitt fina black anguskött. Under tretton år har han och hans bror Stefan konsekvent ägnat sig åt att hjälpa bygdens bönder och odlare med att nå ut bredare med sina produkter. Michal driver ICA Supermarket i Lund och Stefan ICA Kvantum i Eslöv. ”När vi började få upp ögonen för närodlad och ekologisk mat märkte vi att det var vi som handlare som fick berömmet. Inte de lokala producenterna. Då vände vi på det”, säger Michal.

 

 

 ”Trots att de inte kan språket växer de så fort Maxi-kläderna kommer på."

Södertälje är en kommun där drygt halva befolkningen har utländsk bakgrund. Många står långt ifrån arbetsmarknaden. Ändå har 500 ungdomar, utan erfarenheter och meriter, de senaste tio åren fått arbeta som lärlingar i Jonas Bergs ICA-butik. Jobb som för ett sextiotal av dem övergått till fast anställning, och som i några fall lett ända upp i ledningsgruppen. Det är så man kniper utmärkelsen Årets europé 2016 och kan ansluta sig till tidigare pristagare som Carl Bildt och Margot Wallström. 

 

 

4 april 2018