0%

Dagens bild

Mats tror på cityodlade örter

ICA-handlare Mats Larsson säljer numera cityodlad basilika, timjan och mynta efter flera års samarbete med high-tech företaget Plantagon. Odlingen sker i en källare i DN-skrapan i Stockholm med hjälp av modern och klimatsmart teknik

– Vi måste hitta fler alternativ för att livsmedelsproduktionen till en växande befolkning. Därför är det otroligt spännande att vara delaktig i innovationer som står för klimatpositiva och hållbara lösningar, säger Mats Larsson, ICA-handlare Maxi ICA Stormarknad i Lindhagen.

Som delaktig i utvecklingen får Maxi Lindhagen vara först ut att sälja de cityodlade kryddorna. De är fraktade från andra sidan Kungsholmen där de växer i vertikala ställningar i ett material tillverkat av återvunna PET-flaskor i DN-skrapans gamla tidningsarkiv. Varken jord eller bekämpningsmedel behövs, utan endast en näringslösning och mycket ljus. Odlingssättet sparar in 99 procent av vattenförbrukningen samtidigt som 70 procent av energin återanvänds. 

– Mer lokalt än så här kan det inte bli för oss som butik i centrala Stockholm och dessutom är det klimatpositivt enligt beräkningar, säger Mats Larsson.

Örterna kan skördas 17 gånger per år och kräver en liter vatten per planta att jämföra med 250 liter i traditionell odling. Produktionen är skapad som ett slags kretslopp. Koldioxiden i utandningsluften från människorna som arbetar i DN-skrapan förs ner till odlingen, vilket bidrar till fotosyntesen. Den värme som kommer från lamporna och odlingen förs istället tillbaka upp i byggnaden.

På sikt räknar Plantagon med att producera 14 ton kryddgrönt om året i den 400 kvadratmeter stora källarlokalen. Innan jul kommer fler Maxi-butiker och restauranger i Stockholm att sälja örterna som är packade i påsar utan jord eller kruka. Hemma förvaras de bäst i ett glas vatten på diskbänken eller i sin påse i kylskåpet.

Läs mer om projektet här. 

2 november 2018