0%

Dagens bild

ICA-handlaren Erik Almhöjd valde att hissa regnbågsflaggan, när kommunen inte ville.
Erik Almhöjd på scenen på Gaygalan i vintras – han var prisutdelare.

”Känner man att något är rätt - så måste man bara våga”

Första året tvekade han. Året därpå fattade han mod och hissade regnbågsflaggan utanför sin ICA-butik på Björkö. ICA-handlaren Erik Almhöjd har hyllats för sitt civilkurage både på QX-galan, Öckerö Pride och av sina kunder. "Känner man att något är rätt, så måste man bara våga", säger Erik.

Sedan 1939 har ICA-butiken på Björkö i Bohuslän funnits i familjen Almhöjds ägor. Först var det Eriks farmor och farfar som satt vid rodret och sen tog Eriks pappa över. Erik själv valde att arbeta inom restaurangbranschen i tio år innan han beslöt sig för att återvända till livsmedelsbranschen och familjeföretaget.

– Precis som i restaurangbranschen så handlar ju livsmedelsbranschen om mat och service, vilket jag älskar. Mitt favoritämne i skolan var hemkunskap. Och först jobbade pappa och jag ihop ett par år, och sedan gjorde vi en plan och jag tog över affären för cirka fem, sex år sedan. Sedan dag ett har det känts rätt, och det är alltid roligt att gå till jobbet, säger Erik.

Hissa regnbågsflaggan

För cirka tre år sedan så kom det in en motion till kommunen om att man på öarna borde hissa Regnbågsflaggan under West Pride-festivalen. Kommunen ställde sig på tvären och förslaget röstades ned. På sociala medier skrevs upprörda kommentarer, och debatten var i full gång.

– Jag funderade om jag skulle gå ut och manifestera politiskt, eller ligga under radarn. Att ta ställning i frågan var till viss del känsligt. Jag hade inte modet 2016. Men året därpå var debatten ännu livligare och jag bestämde mig för att hissa Regnbågsflaggan. Det kändes helt enkelt rätt då.

Många Björköbor visste däremot inte vad flaggan stod för så i samband med att Erik skickade ut marknadsföring skickade han också ut information till sina kunder där han beskrev vad flaggan står för, nämligen värderingar som mångfald och alla människor lika värde.

– Jag var så nervös inför utskicket och att hissa flaggan. Jag hade däremot en god känsla i magen när flaggan gick upp i topp. Det var speciellt. Första kunden som kom in, var inte nöjd alls. ”Jösses tänkte jag, hur ska det här sluta?” Men det visade sig att den första kunden var den enda som inte var nöjd.
Under dagen började journalisterna att ringa. Han fick tusentals likes i sociala medier, och kunderna berömde honom för initiativet.

– Jag fick massor av mail, kunderna strömmade in och jag fick även beröm från handlarkollegor.
Händelsen uppmärksammades också i HBTQ-kretsar och i maj 2017 fick Erik ta emot ett pris för ”Årets Pride-gärning,” av föreningen Öckerö Pride.

– Det var en så speciell dag. Jag fick pris för att ha bidragit till ett mer öppet samhälle. En kompis skrev till mig:” Grattis Erik till ett pris som bidrar till en moralisk värdeförskjutning från intolerans till tolerans.”

Alla människors lika värde

Erik berättar att hans övertygelse och motivation att jobba för alla människors lika värde kommer från att växa upp på en liten ö som Björkö där alla tar hand om varandra, oavsett om man är flykting, rullstolsburen, svagbegåvad eller avviker från normen.

Eriks initiativ att hissa regnbågsflaggan har gett många ringar på vattnet och i vintras blev han bjuden till Stockholm och Gaygalan som ordnas av tidningen QX.

– Jag fick ett samtal och förfrågan om jag ville dela ut priset: ”Keep up the good work,”. Det ville jag, och jag minns hur jag stod där bak i kulisserna med alla möjliga kändisar och politiker. Jag kände mig så nervös när jag skulle gå ut på scenen, men då sa Edward af Sillén (manusförfattare och regissör): ”Var inte nervös, lyssna bara och ta in vad de säger när de presenterar dig.”

Då ställde sig större delen av publiken upp och applåderade efter att programledaren presenterat Erik Almhöjd och vad hans insats betytt och betyder för människor inom HBTQ-rörelsen.

– Jag kände en sådan stolthet. Nu vet jag att om man känner att något är rätt, så måste man bara våga, säger Erik.

 

Text: Birgitta Stolt
Foto: Apelöga (flaggan) och Markos Akathiotis (QX-galan)

16 mars 2018