0%

Dagens bild

ICA fyller 100 år och blickar framåt

2017 är det 100 år sedan Hakon Swenson lade grunden till ICA genom sin idé om fria handlare i samverkan. Under vinjetten ”ICA 100 år och framåt” kommer hela ICA att fira jubileumsåret. Dels planerar ICA-handlare att genomföra olika initiativ inom till exempel matinspiration, hälsa, integration och hållbarhet, dels blickar hela ICA framåt genom att djupdyka i framtidsfrågor om kunder och mat.

Startskottet för ICAs 100-årsfirande blir i årets första reklamfilm med ICA -Stig. Samtidigt lanseras hemsidan ica.se/ica100 där det löpande publiceras nyheter om ICA-handlarnas initiativ och om 100-årsfirandet. Hela året kommer kunderna uppmärksammas på jubileet genom aktiviteter och kommunikation i ICAs kanaler, inte minst i ICA-butikerna.

- Hela ICA bygger på en idé om lokalt entreprenörskap. ICA-handlarna äger och driver sin butik med stort engagemang för att utveckla orten där man verkar. Därför vill vi ta tillfället att sätta ett ökat fokus på alla de goda initiativ som ICA-handlarna redan gör och som de kommer att förstärka under 2017. Vi kan se fram emot allt från mångkulturella matmöten, till satsningar på närodlat och projekt som ska ge barn och unga bättre mat- och motionsvanor, säger Fredrik Hägglund, vd ICA-handlarnas Förbund.

Framtidsspaningar

Med ICAs historia och en mängd handlarinitiativ i grunden, kommer jubileumsåret också innebära framtidsspaningar. Tillsammans med experter och innovatörer kommer ICA undersöka vart utvecklingen är på väg. Till exempel hur kundernas behov, handlarskapet, butikerna, sortimentet med mera kan komma att se ut i framtiden. Vid olika nedslag under året planerar vi att dela med oss av idéer och insikter.

ICA-idén, fria handlare i samverkan, bygger på en tanke som ICAs grundare Hakon Swenson 1917 uttryckte så här: ”Att ta vara på varje människas vilja att klara sig själv och önskan att samarbeta med andra.”

Idag finns ICA och ICA-handlare med verksamhet i 285 av Sveriges 290 kommuner och cirka 50 000 personer arbetar inom ICA, på kontor, inom logistik eller i någon av ICAs egna eller handlarägda butiker. Kärnan i verksamheten är handel med dagligvaror.

ICA-idén ligger fortfarande som grund för hela ICA-rörelsen.
Bakom firandet står ICA-handlarnas Förbund, ICA Gruppen och ICA Sverige. Läs mer på ica.se/ica100

2 januari 2017