0%

Dagens bild

ICA-handlarna Jenni och Linda Steiner och hela gänget rullar lammfärsbullar för glatta livet.
Alla hjälpte till att laga mat – stora som små. 21 personer samlades till bords.

Matlagning för nyanlända skapar möjligheter

ICA-handlarna Jenni och Linda Steiner ville dra sitt strå till stacken när de såg okunskap och rädsla bland Trosaborna. – Jag ville göra skillnad, säger Jenni Steiner.

Som på många orter i Sverige så väckte det ökade antalet flyktingar många frågor i Trosa. På sina håll oro, rädsla och till och med ilska.

Jenni Steiner bestämde sig för att adressera frågan genom sin roll som ICA-handlare. Tanken var att skapa kontaktytor och ge nyanlända något meningsfullt att göra.

I samarbete med Trosa kommun och Trosa Stadshotell har ICA Supermarket Trossen arrangerat matlagning med nyanlända. Söndag 14 maj samlades hela gänget och lagade lammfärsbullar.

– Totalt var vi 21 till bords, med tio nyanlända vuxna och sex barn. Vi satte i gång vid ett på eftermiddagen och jag gick själv hem först framåt kvällen, säger Jenni Steiner.

Via kommunen har nyanlända som har för avsikt att stanna i Trosa bjudits in till matlagningen. Krögaren på Trosa stadshotell, Anders Scharp, har generöst ställt upp med lokaler och en kock. ICA Supermarket Trossen har bidragit med råvaror och handlarnas och personalens engagemang.

– Vi har sagt att vi ska ordna tre tillfällen i år, säger Jenni Steiner.

”Borde bli enklare att anställa nyanlända”

Jenni Steiners engagemang stannar inte vid matlagningsaktiviteten, utan hon vill gärna göra mer.

– Det borde bli enklare att anställa nyanlända. Som företagare kan du kanske inte betala 100% i lön, men du kanske kan betala 50% och kommunen kan bidra med resten. Jag ser att vi skulle nog vilja ta in praktikanter.

– Ett jobb är så viktigt, det ger något meningsfullt att göra och det blir lättare att ta till sig språket. I dag har många nyanlända ingen grund att stå på, de lever helt isolerat.

Vad är dina bästa tips till ICA-handlare som ännu inte kommit i gång med egna initiativ?

– Håll det enkelt. Våga var dig själv och bara gör det. Det kanske inte blir bra första gången, men andra gången blir det jättebra. Om du har god vilja så kan det inte gå fel.

Jenni och Linda Steiner har varit ICA-handlare sedan 2013, då de tog över ICA Supermarket Trossen i Trosa från sina föräldrar.