0%

Dagens bild

Kollogården Granvik

Det regnar frukt över Barnens Ö

Varje vecka går en leverans med ett ton frukt till Barnens Ö norr om Stockholm. Tillsammans med en miljon kronor är frukten en del i handlarnas firande av ICAs 100-årsjubileum och starten på ett långsiktigt samarbete för att ge fler barn möjlighet till ett innehållsrikt sommarlov.

Det är någon vecka före midsommar. Skolorna är slut för terminen. På avstånd hörs glada tjut och skratt nerifrån bryggan. De första kollodeltagarna har nyligen kommit till Barnens Ö för några dagar fulla med lek och utomhusaktiviteter.

Öppnar klassisk kollogård
− Det är fantastiskt att vi ICA-handlare kan bidra till den fantastiska verksamheten på Barnens Ö. Vi ser att allt fler familjer behöver hjälp att ordna meningsfull sysselsättning åt barnen under någon del av sommaren och fler söker kolloplats, säger Carl Schartau, handlare på ICA Supermarket Vanadis i Stockholm.

Samarbetet mellan Barnens Ö och 30 ICA-handlare i Stockholmsregionen ger ytterligare 200 barn möjligheten att åka på sommarkollo. Barnens Ö får en miljon kronor till verksamheten bland annat för välbehövlig renovering och upprustning av kollogården Granvik.

− Gården skulle egentligen inte hållits öppen i år på grund av att den var väldigt sliten. Men tack vare samarbetet har gården rustats upp och kan ta emot 35-40 barn varje vecka under sommaren, säger Carl.

Grönt är skönt
Förutom upprustningen av Granvik bidrar ICA med 1 000 kilo frukt varje vecka under sommaren. ICA-butikernas engagemang innebär också att alla barn som besöker kollot i sommar får en inspirerande utbildning om frukt och grönt baserat på ICAs material Kompis med kroppen.

− För ICA har barn och ungdomar alltid haft en särskild betydelse och det är viktigt för oss att stärka dem och bidra med meningsfull sysselsättning. Här får vi dessutom en fantastisk möjlighet att bidra med kunskap om vikten av att äta bra och hälsosamt, inte minst frukt och grönsaker, säger Carl.

Samlar in tillsammans med kunderna
Under året fortsätter butikerna att tillsammans med kunderna samla in ytterligare medel till kolloverksamheten. Carl betonar att det är ett långsiktigt samarbete som de hoppas ska göra skillnad för barn och ungdomar under många år framöver.

− Vi fortsätter med olika aktiviteter i butikerna och kommer bland annat sälja speciella bärkassar där en del går till Barnens Ö och kunderna kan även välja att skänka sin pant i pantautomaterna.

− Tanken på ett initiativ som stödjer barn och ungdomar har vuxit fram över tid. Vi valde att samarbeta med Barnens Ö, eftersom både de och vi är starka varumärken som delar liknande värderingar och arbetar mot samma mål, säger Carl Schartau.

Han ser gärna fler butiker i samarbetet och hälsar andra intresserade välkomna att kontakta honom.

22 juni 2017