0%

Dagens bild

"Vi vill sälja mat – inte jaga kriminella"

Varje år begås cirka två miljoner stöldbrott i svenska butiker. Vi och våra medlemmar, Sveriges ICA-handlare, noterar en oroväckande utveckling av antalet rån och stölder. För att lyfta frågan tog ICA-handlarnas Förbund tillsammans med Svensk Handel och Livsmedelshandlarna initiativ till Säkerhetsveckan med start 2016.

Under en vecka i april uppmanade ICA-handlarnas Förbund såväl sina egna medlemmar, som hela handeln, att anmäla alla brott som inträffade i butikerna. Syftet var att uppmärksamma den oroande utvecklingen av rån och stölder. Av de polisanmälningar som gjordes under 2015 lade polisen ned 54 procent. Enbart 34 procent av polisanmälda stölder leder till fällande dom eller strafföreläggande.

– Eftersom så många brott och incidenter aldrig får någon påföljd är det många handlare som ger upp och inte orkar anmäla längre. Vi vill att Säkerhetsveckan belyser detta mörkertal för att få beslutsfattare och rättsväsende att ta butiksstölderna på allvar, säger Peter Berlin, ordförande ICA-handlarnas Förbund och handlare på ICA Kvantum Emporia i Malmö.

– Stölderna handlar inte bara om stora ekonomiska värden som går förlorade utan också om att ICA-handlarna vill vara trygga och ansvarstagande arbetsgivare.

Säkerhetsveckan är ett långsiktigt arbete och kommer att bli ett återkommande inslag i debatten. Många ICA-handlare anslöt till premiäruppropet och debatterade bland andra följande frågor på sina lokala marknader:

 Vi har behov av en tillgänglig polis som tar butiksstölderna på allvar och som kan ta emot anmälningar på ett konstruktivt sätt. Att anmäla brott måste vara enkelt.

 Vi tror att nationella myndigheter och politiker måste se över lagstiftning och tillämpning. Till exempel är påföljden böter för butiksstölder när i princip de flesta som döms saknar betalningsförmåga. Omkring 80 procent av de som döms till dagsböter sonar inte sina brott.

 Debatten måste högre upp på dagordningen. Det handlar i grunden om att värna jobbtillfällen, arbetsglädje och trygghet inom handeln. Och till syvende och sist om vilket samhälle vi lägger grund för när vi indirekt accepterar brottslighet i den här utsträckningen.

Om frågor, kontakta gärna:
Elisabeth Due, Näringslivs- och branschfrågor
elisabeth.due@ica-handlarna.se

Läs mer:
Anmälningarna ökade med 40 procent

"Jag vill sälja livsmedel – inte göra polisanmälningar"

5 september 2016