0%

Dagens bild

I samma butik sedan tonåren

Maria Rowland började jobba extra hos sin far på ICA Nära Stuvsta redan när hon var 13 år. Hon har en förkärlek till frukt- och gröntavdelningen och i dag driver far och dotter butiken tillsammans.

ICA Nära Stuvsta:

Säljyta: 550 kvm.
Anställda: 22, varav flertalet på heltid.
Öppet: 8-21 alla dagar.

Allt började 1991, när pappa Lennart tog över ICA Nära Stuvsta, en butik med tre miljoner kronor i skulder. En 13-årig Maria Rowland började redan då att hoppa in extra på kvällar och helger – sedan dess har hon aldrig jobbat någon annanstans.

– Jag har varit här i 23 år och är liksom uppvuxen vid mjölkkylar. Det är fortfarande skitkul att arbeta med service och våra härliga kunder, säger hon.

Dotter och son hjälper till

Personalstyrkan är som en familj – åtta personer, inklusive far och dotter Rowland, har jobbat i butiken i minst 15 år. Dessutom hjälper Marias dotter och en av hennes söner till i butiken.

Maria Rowland blev kompanjon med sin far i maj 2013.

– Jag visste redan tidigt att jag skulle bli handlare och nu är jag det. Många kunder har gratulerat och den första tiden har varit jätterolig. Bland det första jag gjorde var att ändra öppettiderna från 9-20 till 8-21 alla dagar, säger hon.

Vad är positivt med att vara handlare?
– Det finns en oerhörd gemenskap inom ICA. Det är en styrka att vi är så många och att alla delar med sig av erfarenheter. Jag har tagit mycket hjälp från mitt kontaktnät som skapades i samband med företags- och butiksledarutbildningarna, säger Maria Rowland.

Hon tycker om sina nya arbetsuppgifter och tycker att det är spännande att sätta budget, vanan att arbeta praktiskt sitter i ryggraden.

– Jag har som ambition att fördela fler ansvarsområden till personalen. Men samtidigt har jag himla svårt att släppa frukt och grönt, avdelningen där jag började, säger Maria Rowland vars kreativa ådra tilltalas av varorna i avdelningen:

– Frukt och grönt är enkelt att exponera och tjäna pengar på, när man till exempel lyfter ut det på golvet. Där finns också tacksamma färger och former att bygga diskarna med.

Alltid tillgänglig

Att bli handlare innebär ett ansvar att vara kontaktbar utanför arbetstid, något hon har fått vänja sig vid.

– Det gäller att alltid vara tillgänglig. Om någon blir sjuk så är det mitt ansvar att lösa det. Men jag tycker om att ha mycket att göra.

ICA Nära Stuvsta är en färskvarubutik med köttavdelning, personalen styckar och maler kött i butiken. 

– Vi har ett väldigt bra rykte. Många säger att vi har bäst kött i Stockholm.

Många trogna

Stuvsta centrum, butikens hemvist, ligger sydväst om Stockholm, mellan Älvsjö och Huddinge. Kundkretsen har förändrats genom åren, men är stabil.

– Det har kommit fler barnfamiljer på senare år. Men de flesta är nog medelålders med utflugna barn, eller pensionärer. Många är trogna orten och blir kvar här trots att de flyttat hemifrån, andra återvänder, säger Maria Rowland och tillägger:

– Jag älskar mina kunder. Vi är väldigt tjenis och många känner igen mig sedan jag var barn. Vi har dessutom väldigt lite problem med snatteri och stölder. Vi har fostrat dem väl, säger hon och skrattar.

Men trots att du jobbar där du växte upp, bor du själv inte kvar?
– Nej, faktiskt inte. Jag tycker om landet och bor en timmes resväg härifrån.

Hur tänker du om framtiden?
– Det vore roligt att bli förtroendevald inom ICA. Jag sitter på väldigt stor erfarenhet trots min låga ålder. Det skulle dock inte innebära att lämna butiken, men kanske att jag måste delegera ännu mer till andra. Kanske rent av släppa frukt och grönt…

23 december 2014