Örjan Josefsson har varit ICA-handlare i 15 år, främst i utsatta områden. Bland annat Skärholmen, Sergels torg och nuvarande butiken i Upplands-Bro. Här har gängskjutningar, våld och stölder blivit vardag på vissa platser. En brutal verklighet som även syns i Örjans butik och drabbar hans personal.

- Utsattheten för min personal är det värsta. När telefonen ringer på kvällen är det det som jag är orolig för, att någon kommit till skada.

Den 31 augusti 2018 inträffade ett rån i Bro-butiken och Örjans fru var nära att  träffas av ett skott. Det här kan man tänka skulle få vem som helst att lägga ner sin verksamhet. Även Örjan tänkte tanken men blev så förbannad och kände att det måste ske en förändring. Han bjöd in kommun, polis och kyrkan till ett möte. Nu skulle de gemensamt hjälpas åt och samverka för att komma åt de unga killar och tjejer som riskerar att begå värre brott i framtiden.

- Något är uppenbart fel när butikerna måste anpassa sig efter de kriminella.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel

- Vi ser att det som händer i butiken speglar var samhället är på väg. Ungdomar som snattar och inte går till skolan. Vi behöver fånga upp de här personerna tidigt men som lagen ser ut idag händer ingenting vid snatteri. Polisen lägger ner utredningar och de som begår brott får ostört fortsätta på sin kriminella bana. Vi behöver gemensamt, hela samhället, agera. Det måste ske en samverkan i landets kommuner mellan föreningsliv, skola, polis och näringsliv. Alla ska hjälpas åt och skippa sekretessen som sätter käppar i hjulet!

Örjan har bjudits in till Svensk Handel i Stockholm och håller ett föredrag tillsammans med Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. Det är Säkerhetsvecka och enligt en undersökning som Svensk handel gjort syns det tydligt att brott och hot i handeln går åt fel håll.

Örjan Josefsson och Per Geijer samtalar på Svensk Handel.

- Något är uppenbart fel när butikerna måste anpassa sig efter de kriminella. Att ta bort varor för att minska stölderna, eller att överväga att flytta alternativt lägga ned verksamheten på grund av upprepad brottslighet är alarmerande. Det är hög tid att mängdbrotten tas på allvar, för annars kommer mycket av den handel vi tar för givet att försvinna, säger Per Geijer.

I dag ser Örjan att det går åt rätt håll i butiken han bedriver. Och det är just tack vare det samarbete som han initierade mellan alla parter i kommunen. Nu kan de fånga upp barn och unga, hjälpas åt att se problemen i tid. Men vad får honom att orka fortsätta bedriva butik i ett utsatt område efter xx antal år.

- Jag vet inte, svara Örjan, men jag har bestämt mig för att förändra och ingen jäkel skjuter min fru.

Trygghetsprogram 2.0

Nödvändiga åtgärder enligt ICA-handlarnas Förbund, Svensk Handel och Livsmedelshandlarna:

1. Nolltolerans mot vardagsbrott

2. Fler synliga poliser på gator och torg

3. Avskaffad straffrabatt för återfallsförbrytare

4. Effektiva påföljder vid mängdbrott

5. Fler beviljade tillträdesförbud

6. Målinriktat lokalt samarbete för att skapa trygghet


Läs Svensk Handels undersökning

Kontaktperson: